PROSZĘ POMÓżcie tylko z tym mam problem Błagam
Weronika: 73 kulki zostały umieszczone w 8 pudełkach.
a) wykaz ze jedno z pudełek zawiera co najmniej 10 kulek
b) wykaz ze jesli dwa pudełka sa puste to jakieś zawiera co najmniej 13 kulel
29 maj 10:06
J:
a)
8 x 8 = 64 ( po 8 kul do pudełka )
73 − 64 = 9 (pozostało 9 kul więc dokładając po jednej do każdeko pudełka ,pozostanie jedna i
dołożymy ją jak dziesiątą
29 maj 10:11
J:
b)
Mamy 6 pudełek. 73 : 6 = 12 ( reszta 1) , (wkładamy po 12 kul i ostatnią musimy dołozyć jako
13 − tą)
29 maj 10:13
J:
a)
Prościej: 8 x 9 = 72 ( włożylismy po 9 kul i zostaje jedna, którą musimy dołożyc jako 10 − tą
)
29 maj 10:24