Współrzędne punktu na prostej między dwoma punktami.
bbZ: Mam problem z policzeniem współrzędnych punktu znajdującego się na prostej między dwoma
punktami, z wiadomą odległością od jednego z nich.
np.
A(2, 1), B(2, 6), C(?, ?);
|AC| = 2;
|AB| = 5; <− obliczone z danych
Przykład specjalnie prosty, żeby odrazu było widać wynik. Chciałbym wiedzieć jak do niego
dojść.
W innym temacie znalazłem takie coś:
Cx = Ax(1−X)+XBx
Cy = Ay(1−X)+XBy
ale coś mi tu nie gra ponieważ (biorąc dane z przykładu):
Cx = 2(1−2)+2*2 = 2 − 4 + 4 = 2; // ok, tu pasuje
Cy = 1(1−2)+2*6 = 1 − 2 + 12 = 11; // tu coś mi się nie zgadza, nie powinno wyjść C(2,4) ?
29 maj 00:06
bbZ:

o taki przypadek chodzi, teraz zauważyłem że można rysować
29 maj 00:09
Mila:

C=(x,y)
|AC|=2⇔
√(x−2)2+(y−1)2=2 /
2
|CB|=3⇔
√(x−2)2+(y−6)2=3 /
2⇔
(x−2)
2+(y−1)
2=4
(x−2)
2+(y−6)
2=9⇔
(x−2)
2+y
2−2y+1=4
(x−2)
2+y
2−12y+36=9
odejmuję stronami
10y−35=−5
y=3
x=2
C=(2,3)
29 maj 15:51