Graniastoslupy
Marek: Oblicz Pc i V graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, którego krawędź podstawy wynosi 3, a
przekątna ściany bocznej wynosi 5.
28 maj 22:42
kyrtap:
28 maj 22:47
kyrtap: Z tw. Pitagorasa dla Δ ACC1
IACI2 + ICC1I2 = IAC1I2
32 + ICC1I2 = 52
ICC1I2 = 16 ⇒ ICC1I = 4 (bo ICC1I > 0)
28 maj 22:49
kyrtap: H = ICC1I = 4
| | 9√3 | |
V = Pp * H ⇒ V = |
| * 4 = 9√3 |
| | 4 | |
28 maj 22:51
kyrtap: Pc = 2Pp + Pb
28 maj 22:51
kyrtap: Pb = 3 * IACI * ICC
1I ⇒ Pb = 3 * 3 * 4 = 48
28 maj 22:53