Napisz równanie prostej
maja2323: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(1,3) B+(−2,12) C=(4, −5) y= 12x+1
Napisz równanie prostej zawierającej wysokość tego trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C.
28 maj 21:41
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
28 maj 21:50
maja2323: tak znam to podaj mi tylko wynik . BARDZO PROSZĘ

!
28 maj 22:24
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi
28 maj 22:26
maja2323: nie rozumiem czemu za współrzędnymi wierzchołka C jest podany ten wzór prostej. możesz mi to
wytłumaczyć?
28 maj 22:28
sushi_ gg6397228:
trzeba się zapytać autora tego zadania, co tam robi ta prosta, nie jestem jasnowidzem
28 maj 22:36
maja2323: tak, tylko że nauczyciel twierdzi, że to oczywiste i nie musi nic tłumaczyć.
28 maj 22:54
sushi_ gg6397228:
zaznacz w ukladzie punkty A, B, C oraz prostą
Czy ona ma coś wspólnego z tym zadaniem ? nie
28 maj 22:58
maja2323: ja też myślę, że nie.
28 maj 23:00
nuka:
| | 1 | |
k⊥p to: ak=− |
| i C∊k k: y= ak(x−xC)+yC |
| | ap | |
| | yB−yA | | 0,5−3 | | 5 | | 6 | |
aAB=ap = |
| = |
| = |
| to ak= − |
| |
| | xB−xA | | −2−1 | | 6 | | 5 | |
| | 6 | | 1 | |
k: y= − |
| (x+2)+ |
| ⇒ k: y= ........... |
| | 5 | | 2 | |
29 maj 00:00
maja2323: Nie rozumiem tego ostatniego zapisu! Skąd on się wziął?
29 maj 10:29