PRawdopodobieństwo
BobBudowniccz: Ciągniesz 2 karty z 52 kart , oznaczmy przez A wylosowanie dwóch takich samych kart " nie
figur" (2−10) a przez B wylosowanie 2 kart niebędące figurami
Napisz wzór P(A\B)
| | PA*PB | |
(P|B) = |
| Dobrze mówię? Bo wydaje mi się, że coś pokopałem  |
| | PB | |
28 maj 21:26
BobBudowniccz: | | | | | |
Tam w PB miało być = | dzielone przez | |
| | | |
28 maj 21:27
BobBudowniccz: | | | | | | | |
a PB to będzie | * | dzielone przez | ? Bo licząc PB to tak jakbym brał nowy |
| | | | |
zbiór? (ten wynikający z założenia B, czyli 36 kart)?
28 maj 21:32
BobBudowniccz: a PΩB...
28 maj 21:32
BobBudowniccz: | | | | | |
PB = | / | tak mi się wydaję, że jest szansa na wyciągnięcie dwóch "nie figur" z 52 |
| | | |
kart.
| | | | | | | |
P(a|b) to może być coś takiego? | * | / |  ? |
| | | | |
To moja finalna odpowiedź
28 maj 21:39
BobBudowniccz: Dobrze to jest zrobione?
28 maj 21:57
kyrtap: zdarzenie A to zdarzenie w którym ciągniemy karty będące 2, 3.....do 10?
28 maj 22:00
kyrtap: a zdarzenie B to zdarzenie w którym ciągniemy karty będące waletem, damą , królem i asem ?
28 maj 22:00
BobBudowniccz: Tak, zdarzenie A to zdarzenie w, którym parę kart, od 2, 3 do 10
28 maj 22:01
BobBudowniccz: Zdarzenie B to 2 obojętne karty będące niefigurami, czyli 2,3,,,, do 10
28 maj 22:01
kyrtap: ok teraz jasne
28 maj 22:03
kyrtap: IΩI = C252
28 maj 22:04
kyrtap: IΩI = C/sup>52
28 maj 22:04
kyrtap: IΩI = C252
28 maj 22:04
kyrtap: IAI = 10 * C24?
28 maj 22:06
kyrtap: IBI = C236
28 maj 22:06
BobBudowniccz: Podbijam?

Ciągniesz 2 karty z 52 kart , oznaczmy przez A wylosowanie dwóch takich samych kart " nie
figur" (2−10) a przez B wylosowanie 2 kart niebędące figurami Napisz wzór P(A\B)
28 maj 23:31