Zadanie z dowodzeniem
spontan:

Punkt M leży wewnątrz prostokąta ABCD. Udowodnij, że : |AM|
2 + |CM|
2 = |BM|
2 + |DM|
2.
Jakieś rady ?
28 maj 21:10
Lukas:
28 maj 21:13
spontan:

Dzięki wielkie, a jeszcze jedno zadanko mam. Na boku BE trójkąta ABC wybrano punkt D tak, by
|kąt CAD| = |kątABC|. Odcinek AE jest dwusieczną kąta DAB. Udowodnij, że |AC| = |CE|
28 maj 21:19
Lukas:

<CAE=α+β
<CEA=180−<AEB=α+β
Są więc równe
28 maj 21:22
spontan: Dzięki wielkie. Z dowodów nie jestem najlepszy ;\
28 maj 21:34
Lukas:
Ja też nie, dwa działy których nie znoszę to planimetria i logarytmy..
28 maj 21:43
kyrtap: Planimetrię można wypracować robiąc zadania
28 maj 21:44