wyrażenia algebraiczne
majnoo: Czy dobrze rozwiązałam te zadanie?
4a2b − 2ab2 + 6ab + 8= 2a(2ab − b2 + 3b +4)
5 lis 19:48
godzio187: nie możesz wyciągnąć 2a przed nawias bo masz 8
5 lis 19:52
goldenfille: tylko 2 wyłączasz pzred nawias. bez a
5 lis 19:52
majnoo: aha, dziękuje
5 lis 19:58
majnoo: czyli ma być: 2(2a
2b − b
2 +3ab +4)
5 lis 20:00
godzio187: tak tyle że przy b
2 ma być a
5 lis 20:01
majnoo: rozumiem

a takie zadanie (dla a= −
13: 3(3a−1)
2 =3(9a
2 − 6a +1)=3(9*(−
13)
2 − 6*
(−
13) +1= 3(9*(−
13) − 6*(
13) +1= 3*(−1)−2*(−1)+1=−3−(−2)=−3+2=−1
5 lis 20:15