| dy | ||
1.Wytłumaczy mi ktoś jak działa zapis np. | i dlaczego możemy później operować tymi | |
| dx |
Na matematyce używaliśmy tylko f', a tu zaczynając całki okazuje się, że mogę
się tym bawić. Np. a − przyspieszenie:
| dv | ||
a= | ||
| dt |
| df | ||
pochodna po x−ach: | , tzn, że inne zmienne niż x są traktowane jak stałe | |
| dx |
| x + y | ||
f(x, y, z) = | ||
| z |
| df | |
= x → zmienna; y, z → stałe = | |
| dx |
| 1 | d(x + y) | 1 | dx | dy | |||||||||||||||
= | = | = | [ | + | ] = | |||||||||||||||
| dx | z | dx | z | dx | dx |
| 1 | 1 | |||
= | [1 + 0] = | |||
| z | z |
| dx | ||
v = | ||
| dt |
| dv |
| d2x | |||||||||||||
a = | = | = | |||||||||||||
| dt | dt | dt2 |
Dlaczego mogę sobie wymnażać np. *dt jak w przykładzie z przyspieszeniem
| df | ||
? To nie jest oznaczenie, tylko część wyrażenia(?). Jak ją zinterpretować? | ||
| dx |
| df | |
to pochodna cząstkowa, po zmiennej w mianowniku, to pochodna szczegółowa. | |
| dx |
| df | |
= 2 ⇒ zmienną są x−y, inne literki to są stałe | |
| dx |
| df | |
= 0 ⇒ zmienną są y−ki, inne literki to są stałe | |
| dy |
| df | ||
f(x)' można również zapisać jako | dla funkcji tylko jednej zmiennej, to jest to samo | |
| dx |
| d2f | d | df | |||
= | [ | ] | |||
| dt2 | dx | dx |