matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka podstawianie
Cuck:
Co robię źle?
1
∫
dx
xlnx
t=lnx
1
td=
dx
x
Coś tu robię źle czy ktoś pomoże?
1
∫
td = ∫t td =t +C = lnx + C
t
28 maj 20:25
zombi:
dt
∫
= lnt + C
t
28 maj 20:28
Cuck:
a no tak, dzięki wielkie
28 maj 20:28
Cuck:
dt
taka mała poprawka ∫
= ln|t| + C
t
28 maj 20:31