Mnożenie ułamków
cold-blooded: Próbowałam rozwiązać ten przykład kilka razy, ale zawsze wychodzi błędny wynik

Bardzo proszę o wskazanie, co robię źle.
| | 2x3 + 6x2 + x +3 | | 3x2 + 2x − 1 | |
|
| * |
| = |
| | 4x2 + 11x − 3 | | 2x3 + 2x2 + x +1 | |
| 2x2 (x + 3) + x + 3 | | 3x2 + 3x − x − 1 | |
| * |
| = |
| 4x2 + 8x + 3x − 3 | | 2x2 (x+1) + x +1 | |
| (x + 3)(2x2 + 1 | | 3x (x + 1) − (x + 1) | |
| * |
| |
| 4x (x + 2) + 3 (x − 1) | | (x+1) ( 2x2 + 1) | |
=
| (x + 3) | | (x + 1) (3x − 1) | |
| * |
| = |
| 4x (x + 2) + 3 (x − 1) | | (x+1) | |
| (x + 3)(3x − 1) | |
| |
| 4x (x + 2) + 3 (x − 1) | |
28 maj 20:04
kyrtap: spr jak ty w tym wypadku działałeś
28 maj 20:12
kyrtap: do przedostatniej linijki masz dobrze
28 maj 20:16
kyrtap: ostatnia też dobrze
28 maj 20:16
kyrtap: jaki wynik powinien wyjść?
28 maj 20:17
Mila:
Mianownik w pierwszym ułamku.
| | 1 | |
4x2+11x−3=4*(x− |
| )*(x+3)=(4x−1)*(x+3) ponieważ: |
| | 4 | |
Δ=121+4*4*3=121+48=169
| | −11+13 | | 1 | | −11−13 | |
x= |
| = |
| lub x= |
| =−3 |
| | 8 | | 4 | | 8 | |
28 maj 20:20
kyrtap: Mila jak wymnoży w ostatniej linijce x będzie miał
| 3x2 + 8x − 3 | |
| i wyliczy z licznika i mianownika pierwiastki zapisując je w |
| 4x2 +11x − 3 | |
postaci iloczynowej coś mu się jeszcze zredukuje
28 maj 20:24
cold-blooded: Mila: dziękuję
28 maj 20:25
kyrtap: ech a myślałem że moim sposobem zrobisz
28 maj 20:26
cold-blooded: | | 3x2 + 8x − 3 | |
kyrtap: mógłbyś rozpisać |
| ?  |
| | 4x2 + 11x − 3 | |
28 maj 20:35
kyrtap: mogę
28 maj 20:36
Mila:
4x
2+11x−3=(4x−1)*(x+3)
| | 1 | |
3x2+2x−1=3*(x+1)*(x− |
| )=(x+1)*(3x−1) |
| | 3 | |
Δ=4+4*3=16
| | −2−4 | | −2+4 | | 1 | |
x= |
| =−1 lub x= |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | |
Zał.
4x≠1 i x≠−3 i x≠−1
| 2x3 + 6x2 + x +3 | | 3x2 + 2x − 1 | |
| * |
| = |
| 4x2 + 11x − 3 | | 2x3 + 2x2 + x +1 | |
| | 2x2*(x+3)+(x+3) | | (x+1)*(3x−1) | |
= |
| * |
| = |
| | (4x−1)*(x+3) | | 2x2*(x+1)+(x+1) | |
| | (x+3)*(2x2+1) | | (x+1)*(3x−1) | |
= |
| * |
| = |
| | (4x−1)*(x+3) | | (x+1)*(2x2+1) | |
28 maj 20:37
kyrtap: i teraz mam pytanie do Ciebie Mila?
28 maj 20:40
Mila:
Proszę.
28 maj 20:45
kyrtap: nie już nic po prostu czasami czegoś zapominam w zapisie i wszystko się rozjaśniło
28 maj 20:47
Mila:
28 maj 20:48
cold-blooded: Dziękuję Mila
28 maj 20:49
kyrtap: cold− blooded mam rozpisać to o co prosiłem czy nie trzeba już?
28 maj 20:50
cold-blooded: rozpisz, jeśli możesz
28 maj 20:53
kyrtap: | | 1 | |
(x + 3)(3x − 1) = 3x2 + 8x − 3 = 3(x− |
| )(x+3) |
| | 3 | |
Δ = 64 −4*3*(−3) = 100,
√Δ = 10
| | −8 − 10 | | −18 | |
x1 = |
| = |
| = −3 |
| | 2*3 | | 6 | |
| | −8+10 | | 2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*3 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | |
4x (x + 2) + 3 (x − 1) = 4x2 +8x + 3x −3 = 4x2 +11x − 3 = 4(x+3)(x− |
| ) |
| | 4 | |
Δ = 121 − 4*4 *(−3) = 169,
√Δ = 13
| | −11−13 | | −24 | |
x1 = |
| = |
| = −3 |
| | 2*4 | | 8 | |
| | −11+13 | | 2 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*4 | | 8 | | 4 | |
28 maj 21:01
kyrtap:
28 maj 21:01
cold-blooded: Dziękuję za pomoc!
28 maj 21:03
Mila:
28 maj 21:40