funkcje liniowe, wykres
Miśka : narysuj przy pomocy tabelki wykres y=2x2
28 maj 19:41
Lukas:
28 maj 19:45
Lukas:
I to nie jest funkcja liniowa !
28 maj 19:46
Janek191:
To jest funkcja kwadratowa
28 maj 19:46
Miśka : wybaczcie ale z tego mialam sprawdzian i pisalo do gory FUNKCJA LINIOWA wiec tak tez tu
napisalam
28 maj 19:47
5-latek: y=2x2 nie jest funkcja liniowa . Wykres tej funkcji to parabola a wykresem funkcji liniowej
jest linia prosta
28 maj 19:47
5-latek: Moze mialo byc y=2x?
28 maj 19:49
Miśka : niee

na sprawdzianie pisze wyraznie y=2x
2
28 maj 19:50
Gośka:

Przykładowa tabelka to Twojego wykresu
28 maj 19:52
razor: Funkcji kwadratowych się raczej nie rysuje za pomocą tabelki, bo można łatwo wpaść
28 maj 19:53
5-latek: No to juz wiesz .
wyznaczasz kilka punktow np
x=0 y=2x2 to y=2*02=2*0=0
x=1 to y=2*12=2*1=2
x=2 to y=2*22=2*4=8
itd dla dodatnich a takze dla ujemnych
x=−1 to y=2*(−1)2= 2*1=2
x=−2 to y=2*(−2)2= 2*4=8
x=−3 to y= 2*(−3)2= 2*9=18 i td wykres masz wyzej
28 maj 19:57