Prawdopodobieństwo
Michał: Dla serii pomiarów od 4 do 7 z tabeli wyznaczyć przedział wartości, dla którego wynik pomiaru
znajduje się w nim z prawdopodobieństwem 70%. Uwzględnić, o ile to konieczne, odpowiedni
współczynnik
t−Studenta:
t1 = 0,12498 dla α =0,7 i (n−1)= 3;
t2 = 0,1896 dla α = 0,7 i (n−1) = 4;
t3=0,4242 dla α = 0,3 i (n−1) = 3;
t4 = 0,4142 dla α = 0,3 i (n−1) = 4
(t − współczynnik t−Studenta dla α współczynnika ufności (prawdopodobieństwa wystąpienia
zdarzenia) i n liczby pomiarów).
Tabela
LP. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
zmierzona 3 2 2 1 2 2 3 2 2 3 2 3 2 3 1
wartość
Proszę o możliwie szybkie rozwiązanie i objaśnienie
Dziękuję z góry za odpowiedź
28 maj 19:35
Michał: wie ktoś jak zrobić
29 maj 08:22
Michał: Jakieś pomysły jak się za to zabrać cokolwiek
29 maj 16:39