Całka z funkcji wymiernej niewłaściwej
Łukasz: Witam, przyblokowałem się na jednym przykładzie i prosiłbym o dalsze wskazówki
| | x4 | |
∫ |
| <− obniżam stopień licznika |
| | (2+x)(x2−1) | |
| | x4−x2+x2 | | x2(x2−1)+x2 | |
∫ |
| = ∫ |
| = |
| | (2+x)(x2−1) | | (2+x)(x2−1) | |
| | x2(x2−1) | | x2 | |
= ∫ |
| + ∫ |
| = |
| | (2+x)(x2−1) | | (2+x)(x2−1) | |
| | x2 | | x2 | |
∫ |
| + ∫ |
| |
| | 2+x | | (2+x)(x2−1) | |
Drugą całkę już obliczę normalnie, bo stopień licznika jest mniejszy, ale nie mam pojęcia co
zrobić z tą pierwszą, dodanie i odjęcie czegokolwiek od licznika nic już nie da, bo się nie
skróci. Ma ktoś pomysł?