Dany jest odcinek AB gdzie, A(2,-4) B(1,2).
angelaaa: Dany jest odcinek AB gdzie, A(2,−4) B(1,2).
a) Wyznacz współrzędne końców odcinka A'B', który jest obrazem odcinka AB w symetrii względem
początku układu współrzędnych.
b) Uzasadnij że czworokąt AB A'B' jest równoległobokiem
28 maj 19:18
Janek191:
a) A = ( 2; − 4) B = ( 1; 2)
x' = − x
y' = − y
więc
A' = ( − 2; 4)
B' = ( − 1; − 2)
b)
oraz
→
AB = [ 1 − 2; 2 − (−4)] = [ − 1; 6]
→ →
A'B' = [ − 1 − (−2) ; − 2 − 4] = [1; − 6] = − [ − 1; 6 ] = − AB
Wektory
→ →
AB i A'B' są przeciwne czyli mają taki sam kierunek ( są równolegle) , czyli boki AB i A'B'
są równoległe.
28 maj 19:37