Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x-y+2=0
angelaaa: Dany jest trójkąt ABC. Bok AB tego trójkąta zawiera się w prostej x−y+2=0, bok BC−w prostej
y+2x=5, a bok AC−w prostej x+2y+2=0. Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną z wierzchołka
A.
28 maj 19:16
kyrtap:
28 maj 19:19
kyrtap: Znając równania prostych zawierających boki trójkąta obliczysz bez problemu współrzędne punktów
A, B, C korzystając z układów równań.
28 maj 19:20
kyrtap: Gdy wyliczysz współrzędne punktów możesz postąpić tak, iż z prostej CB odczytasz współczynnik
kierunkowy który będzie prostopadły do prostej CB aby później zapisać równanie prostej
| | 1 | |
przechodzącej przez jeden punkt A i znając współczynnik − |
| |
| | a | |
28 maj 19:24
kyrtap: potem znowu z układu wylicz sobie punkt przechodzący przez prostą A i prostą CB a następnie
wyliczając jakiś tam punkt P wyliczysz dł. szukanej wysokości czyli dł odcinka IAPI
28 maj 19:26
5-latek: Kolezanka czeka na gotowe rozwiazanie bo nawet laskawie nie chce sie odzwac
Po drugie czy zrobilas rysunek ?
28 maj 19:27
kyrtap:
28 maj 19:27
kyrtap: ja tylko napisałem jak zrobić a też nie będę odwalał za nią całej roboty bo nie o to tu chodzi
28 maj 19:28