Sprawdź czy dane równanie jest równaniem okręgu.
angelaaa: Sprawdź, czy dane równanie jest równaniem okręgu. Jeśli tak podaj współrzędne środka okręgu i
jego promień:
a) 2x2−4x+2y2+12y=0
b) x2+y2+2x+6=0
28 maj 19:14
kyrtap: Teoria : x2 + y2 − 2ax − 2by +c = 0 − równanie okręgu (w postaci ogólnej o środku w punkcie
S =(a,b) i promieniu r = √a2 +b2 − c
Wniosek:
a2 +b2 − c> 0 − warunek istnienia okręgu
a) 2x2 − 4x + 2y2 + 12y = 0
2x2 + 2y2 − 4x + 12y = 0
28 maj 20:00
Janek191:
a)
2 x2 − 4 x + 2y2 + 12 y = 0 / : 2
x2 − 2 x + y2 + 6y = 0
( x − 1)2 − 1 + ( y + 3)2 − 9 = 0
( x − 1)2 + ( y + 3)2 = 10
S = ( 1 ; − 3) r = √10
===================
28 maj 20:01
kyrtap: 2x
2 + 2y
2 − 4x + 12y = 0 /:2
x
2 + y
2 − 2x + 6y = 0
−2a = −2 /

−2) a = 1
⇒ , c = 0
−2b = 6 /

−2) b = −3
a
2 + b
2 − c = 1 + 9 − 0 = 10 >0 ⇒ równanie jest równaniem okręgu
S = (1,−3)
r =
√1 + 9 − 0 =
√10
28 maj 20:04
kyrtap: zamiast podzielić wyszły mi minki
28 maj 20:04
Janek191:
b)
x2 + y2 + 2x + 6 = 0
( x + 1)2 − 1 + ( y − 0)2 + 6 = 0
( x + 1)2 + ( y − 0)2 = − 5 równanie okręgu urojonego ?
28 maj 20:05
kyrtap: b) x2+y2+2x+6=0
−2a = 2 / : (−2) a = −1
⇒ , c = 0
−2b = 6 / : (−2) b = −3
a2 + b2 − c = 1 + 9 − 0 = 10> 0 ⇒ równanie jest równaniem okręgu
S = (−1,−3)
r= √1 + 9 − 0 = √10
28 maj 20:07
kyrtap: sory w podpunkcie b mam błąd
28 maj 20:08
kyrtap: −2a = 2 / : (−2) a = −1
⇒ , c = 0
−2b = 0 / : (−2) b = 0
a2 + b2 − c = 1 + 0 − 0 = 1 >0 ⇒ równanie jest równaniem okręgu
r = √1 + 0 − 0 = 1, S = (−1 , 0)
28 maj 20:10
Janek191:
@kyrtap
c = 6 !

, a nie 0
28 maj 20:49