geometria
e: Przez wierzchołek A kąta ostrego rombu ABCD i dwa wierzchołki B i D kątów rozwartych przechodzi
okrąg. dzieli on dłuższą przekątną na odcinki długości |AE|=18 3/4 i |EC|=5 1/4
Oblicz pole rombu oraz długość wysokości rombu.
28 maj 19:14
kyrtap:
28 maj 20:35
kyrtap: Czas się zabrać za to zadanie
28 maj 21:23
Lukas: ?
28 maj 21:23
kyrtap: co?
28 maj 21:24
Lukas:
''Czas się zabrać za to zadanie'' ? Nie wiesz jak zrobić czy co ?
28 maj 21:25
kyrtap: Po prostu robiłem inne zadania i pomagałem
28 maj 21:26
kyrtap: Lukas nawet jeśli nie będę wiedział to chcę pomóc
28 maj 21:28
kyrtap: Mila jesteś pytanko mam czy dobrze to rozwiązane będzie?
28 maj 21:31
kyrtap: Jeśli skorzystam z tw, o siecznej i stycznej?
28 maj 21:32
kyrtap:
28 maj 21:55
Mila:
Nie wiem, czy dobrze zinterpretowałeś dane, może
Przez wierzchołek A kąta ostrego rombu ABCD i dwa wierzchołki B i D kątów rozwartych przechodzi
| | 3 | | 1 | |
okrąg, dzieli on dłuższą przekątną na odcinki długości |AE|=18 |
| i |EC|=5 |
| |
| | 4 | | 4 | |
Oblicz pole rombu oraz długość wysokości rombu.
Mam inną koncepcję, ale oblicz a i podaj.
28 maj 22:25
kyrtap: ale rysunek jest zgodny z treścią czy źle narysowany?
28 maj 22:27
kyrtap: | | 3√1326 | |
Jeden z boków ma dł. |
| |
| | 4 | |
28 maj 22:30
kyrtap: Podobnie CI Mila wyszło czy jednak moje rozumowanie to niewypał ?
28 maj 22:36
nuka:
P(rombu)=216
28 maj 22:51
Mila:
Rysunek dobry, okrąg opisany na ΔABD.
Możesz sprawdzić z tw. Pitagorasa, czy ma sens Twój wynik.
∡ADE=90 jako wpisany w okrąg oparty na średnicy.
AC=24
Męcz się dalej, na pewno wymyślisz.
28 maj 22:51
Mila:
Nuka skąd masz ten wynik, z odpowiedzi, czy Twoich obliczeń?. Też mam taki wynik.
28 maj 22:55
kyrtap: Jutro pomyślę bo już dzisiaj padam
28 maj 22:56
kyrtap: Nie ma tego myślenia co przed maturą
28 maj 22:57
nuka:
Z moich obliczeń ......
28 maj 22:57
kyrtap: ja źle zinterpretowałem dane
28 maj 22:59
Mila:
Hej, znam Cię niepokorna różyczko.

No to nie piszemy rozwiązania. Zostawiamy to dla młodych orłów.
28 maj 23:00
kyrtap: a bok jaki wam wyszedł?
28 maj 23:00
Mila:
Drogi Kyrtapie, więcej nie podpowiadam, może tajemnicza Różyczka Ci podpowie.
Zresztą z tego co napisałyśmy możesz łatwo obliczyć.
28 maj 23:02
kyrtap: ale ja chcę własnym sposobem i was zadziwić dlatego pytam
28 maj 23:04
Mila:
15
28 maj 23:07
nuka:
a=
√122+92= 15
28 maj 23:09
pigor: hmm ... ,
η , a mnie wychodzi, bok rombu długości
3√14. .
29 maj 00:19
Mariola : ja to zadanko jutro rano przestudiuje
29 maj 00:21
nuka:
| | 75 | |
|∡ADE|=90 −−− wpisany oparty na średnicy |AE|= |
| |
| | 4 | |
|AC|=|AE|+|EC|=24 ⇒ |AS|=12
| | 21 | | 27 | |
|SE|=|SC|−|EC|= 12− |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Z trójkąta prostokątnego ABC , |DS|=x. x>0
| | 27 | |
x2=|AS|*|BS| ⇒x2=12* |
| ⇒ x=9 |
| | 4 | |
to: |BD|=2x=18 i |AC|=24
| | |AC|*|BD| | |
P(rombu)= |
| = ........ =216 [j2] |
| | 2 | |
W trójkącie prostokątnym ABS:
|AB|=a=
√|AS|2+|BS|2=
√144+81=
√225= 15
| | P | | 216 | | 72 | |
P= a*h ⇒ h= |
| = |
| = |
| =14,4 [j] |
| | a | | 15 | | 5 | |
29 maj 01:07
nuka:
Ten mały trójkąt ( na rys.) ma być ADE ( sorry ....błędnie oznaczyłam
29 maj 01:15
kyrtap: jej czemu ja takich rzeczy nie zauważam
29 maj 01:27
pigor: ..., tak, myliłem się , bardzo ładnie η ; dobranoc .
29 maj 01:53
kyrtap: ja też myliłem się pigor też mi potem tak wyszło jak Tobie
29 maj 01:56
Mila:
No i jest rozwiązanie.
29 maj 14:32
kyrtap: jest jest ale zastanawiam czemu nie można było skorzystać z tego tw. co podałem
29 maj 15:25
Mila:

CB nie musi byc styczną do okręgu o środku O i przechodzącym przez punkty A, B i D.
Narysowałam to niezupełnie w proporcjach podanych w zadaniu, aby było to widac.
29 maj 19:57
kyrtap: ok dzięki Mila że tym się zainteresowałaś przeanalizuję to
29 maj 19:57
pigor: ..., no właśnie a ja "uwierzyłem' w styczność tak
na ...

oko, stąd mój zły wynik. mam nauczkę, że ...
29 maj 20:01
Eta:
"na oko.... to......... padł"
29 maj 20:03
kyrtap:
29 maj 20:15
Eta:
29 maj 20:16