Nierówność
Ewka: Proszę o wytłumaczenie pokazanie jak to się robi.
a) Przypadki:
| 10 − x − 3x2 | |
| < 2x 10x >−2 |
| |x + 2 | | |
2
0x < −2
28 maj 18:53
5-latek: ja bym robil to tak
|x+2|=0 to x=−2 wiec dziedzina to D=R\{−2}
wiec z ym zastrzezeniem pomozymy obie strony nierownsci przez |x+2| bo |x+2| jest zawsze
dodatnia
wiec mamy 10−x−3x2<2x|x+2| i teraz dla x>−2 nierownosc bedzie taka 10−x−3x2<2x(x+2) i
rozwiaz ja
nartomiast dla x<−2 nierownosc bedzie taka 10−x−3x2<2x(2−x) i rozwiaz
28 maj 19:04
Lukas:
x+2≥0
x≥−2
x∊<−2,∞)
x+2<0
x<−2
x∊(−∞,−2)
28 maj 19:06
Ewka: 10−x− 3x2< 2x2 +4x
10− x − 3x2 −22 +4x < 0
−5x2 + x −10 < 0 ← Trzeba jeszcze tu liczyć Δ ?
28 maj 19:11
5-latek: no to teraz Ewa sie zastanowi czy ma byc x≥−2? czy x>−2? i dlaczego ?
28 maj 19:13
5-latek: Naturalnie i miejsca zerowe(czy istnieja ) i wyznaczyc przedzial
28 maj 19:14
Ewka: x≥−2 to chyba nie może być mi się wydaje nie może być mniejszy lub równy.
28 maj 19:15
Ewka: Mianownik nie może być zerem dlatego raczej
28 maj 19:16
Ewka: czy da się miejsca zerowe jakoś uprościć:
Δ=5
√7
28 maj 19:33
5-latek: post 19:16 tak
ja tych miesjc nie liczylem (nie chce mi sie liczyc

ale mozna to uproscic
| | −5−5√7 | | −5(1+√7) | | 1+√7 | |
np tak |
| = |
| = |
| |
| | −10 | | −10 | | 2 | |
| | −5(1−√7 | | 1−√7 | |
Tak samo U{−5+5p[7}}{−10}= |
| = |
| (np to byl sposob w wylaczeniem |
| | −10 | | 2 | |
wsplnego czynnika przed nawias
| | a−/+b | | a | | b | |
lub z takiego dzialania na liczbach rzeczywistych |
| = |
| −/+ |
| |
| | c | | c | | c | |
28 maj 19:43
5-latek: Teraz wyznacz przedzial dla jakich argumentow ta nierownosc jest <0
28 maj 19:44
Ewka: Mógłbyś pomóc z tym przedziałem , na pewno kropy będę puste na przedziale ,bo jest < tyle mi
przychodzi do głowy..
28 maj 19:54
Ewka:

Taki przedział ma być ,bo za bardzo tego nie umiem ?
28 maj 20:06
5-latek:

To jest wykres tej funkcji y=−5x
2+x−10 widzisz ze to funkcja nie ma miejsc zerowych wiec
skopalas liczenie tutaj delta jest <0
Ale widze ze skopalas liczenie wzoru
10−x−3x
2<2x(x+2)
10−x−3x
2 <2x
2+4x
10−x−3x
2−2x
2−4x<0
10−5x−5x
2<0
−5x
2−5x+10 <0 i teraz licz
28 maj 20:08
Ewka: Δ=b
2 − 4ac
Δ(−5)
2 − 4 * (−5) * 10
Δ= 25 − 200
Δ= 175
√Δ=5
√7
| | 5− 5√7 | | 5− 5√7 | |
x1= |
| = |
| |
| | 2* (−5) | | −10 | |
| | 5+ 5√7 | | 5+ 5√7 | |
x2= |
| = |
| |
| | 2* (−5) | | −10 | |
28 maj 20:23
5-latek: co daje (−)*(−) ? wiec ile wynosi delta ?
28 maj 20:27
Ewka: Głupi błąd..
Δ=25+200
√Δ=15
28 maj 20:32
5-latek:

Miejsca zerowe policzone dobrze co pokazuje wykres treaz zapisz ten przedzial gdzie ta
nierownosc jest <0
28 maj 20:35
Ewka:

Tak to ma wyglądać
28 maj 20:41
5-latek:

Nie . Przeciez widzisz na wykresie z 20:35 ze x∊(−∞,−2)U(1+∞) w tych przedzialach wykres lezy
pod osia OX wiec x<0 sa wtedy
natomiast nierownosc ta jest >0 dla x nalezy (−2,1) bo wtedy wykres lezy nad osia OX
Ale nas interesuje tylko kiedy jest <0
tak bedzie
28 maj 20:49
Ewka: x<−2 zrobię sama dziękuuje
28 maj 20:56
5-latek: na zdrowie

tylko potem musisz wyznaczyc czesz wspolna obu rozwiazn
28 maj 20:58
Ewka: Jest tu gdzieś błąd ,bo nie mogę znaleść √Δ
10 − x − 3x2 < 2x (2 − x )
10 − x − 3x2 < 4x − 2x2
10 − x − 3x2 − 4x + 22 <0
−x2 − 5x + 10 <0
a=(−1) , b=(−5), c= 10
Δ=b2− 4ac
Δ=(−5)2 − 4 * (−1) *10
Δ=25 + 40
Δ=65
28 maj 21:24
5-latek: wedlug mnie jest dobrze i nie ma bledu
Po prostu wyszla taka delta . wiec bedzie √65 . Delta nie zawse musi wyjsc taka ladna .
28 maj 21:44