Trudniejszy przykład i nie mam pojęcia jak sie zabrać za niego..
Pola: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=[(x+1)2−4]
i podaj liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m.
28 maj 18:28
5-latek:
28 maj 18:31
Hajtowy:

Jeśli od razu nie umiesz wyczytać, że jest to parabola z przesunięciem v=[−1;−4]
To rozpisać trzeba:
f(x)=x
2+2x+5
Δ = 4−20=−16
28 maj 18:33
Hajtowy: Ale dowaliłem rysunek... OMG
Napisałem dobrze a później źle narysowałem i znów źle napisałem xD
28 maj 18:34
5-latek: Czesc
28 maj 18:38
Pola: Hmm czyli ten pierwszy rysunek jest poprawny? ;>
28 maj 18:42
Hajtowy: Pola tak, przesunięcie paraboli o wektor V=[−1;−4]
28 maj 18:45
Pola: Oki spróbuje sobie zrobić ten i podobny przykład

Dzięki
28 maj 18:45
Mila:
Czy tam jest wartość bezwzględna ?
28 maj 19:18
5-latek: dzien dobry
Milu 
Moze byc ta wartosc .Ale nie jest dokladnie napisane . wiec niech sie wypowie bo nie chce sie
domyslac
28 maj 19:34
Mila:
Witaj. Zgadzam się z Tobą 5−latku.
28 maj 19:36
Pola: Wartość bezwzględna.. Mój błąd..
29 maj 07:08
J:
Skorzystaj z wykresu " 5−latka" (post:18:31). Odbij to co pod osią OX do góry i przesuwając
linijkę odzytaj ilość rozwiazań w zależności od m.
29 maj 07:13
Pola: Dziękuje !

Tak zrobiłam
29 maj 15:46