zadanie z funkcją kwadratową
ewelina: funkcja kwadratowa określona wzorem ax2+bx+c. Przedział funkcji: x∊(−∞; 4>. Do jej wykresu
należy punkt A=(−4, 2). p=−2. wyznacz współczynniki i wzór funkcji
28 maj 17:59
ewelina: dzięki...
28 maj 18:04
Janek191:
f(x) = a x2 + b x + c
Chodzi pewnie o zbiór wartości funkcji f
ZW = ( − ∞ ; 4 > ⇒ q = 4
p = − 2 oraz A = ( − 4; 2) należy do wykresu funkcji f
Mamy
f(x) = a*(x − p)2 + q
Po podstawieniu danych
f(x) = a*( x + 2)2 + 4
oraz
f(− 4) = 2, czyli a*( − 4 + 2)2 + 4 = 2
4a = − 2
a = −0,5
Odp. f(x) = −0,5 (x + 2)2 + 4
=======================
oraz f(x) = − 0,5( x2 + 4 x + 4) + 4 = − 0,5 x2 − 2x + 2
a = − 0,5 b = − 2 c = 2
=====================
28 maj 18:44
28 maj 18:51
5-latek: Pewnie tak bedzie ale napisala ze x∊(−∞,4> czyli taka jest dziedzina tej funkcji
28 maj 18:53
5-latek: Wiec zadanie jest rozwiazane zle .
28 maj 18:57