?
Lukas:
Co to za zapis In e= ?
28 maj 17:17
Krzysiek: lnx=logex
lne=logee=1
28 maj 17:19
Lukas:
Skończyłem liceum i nie wiem nadal o co w tym chodzi ?
28 maj 17:21
PW: Jest taka tajemnicza liczba e (niewymierna, a nawet przestępna), w przybliżeniu równa 2,718,
która jak każda liczba dodatnia może być podstawą logarytmu. Logarytm o podstawie e w
niektórych krajach (m.in. w Polsce) oznacza się symbolem ln (tej podstawy e już się nie
pisze).
lnx = logex nazywa się logarytmem naturalnym z liczby x.
Na razie tyle, bo liczba e (jej definicja i własności) jest zbyt trudna na poziom liceum.
28 maj 17:30
Lukas:
Ok, dziękuję.
28 maj 17:35