matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomocy ! :)
myziak:
Zbadaj monotoniczność ciągu : an=3+n/n
28 maj 17:05
Lukas:
a
n+1
3+n+1
a
n+1
=
n+1
4+n
a
n+1
=
n+1
a
n+1
−a
n
= ...?
28 maj 17:06
Mila:
II sposób:
3+n
3
n
3
a
n
=
=
+
=
+1
n
n
n
n
3
f(n)=
+1, n∊N
+
n
f(n)− funkcja malejąca dla n∊N
+
⇔a
n
jest ciągiem malejącym
28 maj 17:12