Prawdopodobieństwo!
BobBudowniccz: były dwie urny, w pierwszej były kulki ponumerowane od 1−7, a w drugiej z numerami 1,2,4,6.
Rzucamy kostką to gry, jak wypadnie podzielna przez 3 losujemy z urny 1 jak nie, to z urny 2.
Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosujemy kulkę o numerze: grupa A − parzystym / grupa B −
nieparzystym. I drugie pytanie: wylosowano kulkę z numerem gr A − parzystym, gr B −
nieparzystym, Jakie jest prawdopodobieństwo że pochodzi ona z pierwszej urny.
Prawdopodobieństwo liczę sobie tak: Grupa A − kulka parzysta.
26*
37 +
46*
34
Grupa B − kulka nieparzysta:
26*
47 +
46*
14
I moje pytanie brzmi tutaj tylko: Jak rozwiązać drugą część tego zadania? Jak obliczyć
prawdopodobieństwo, że parzysta/nieparzysta była z pierwszej urny, lub z drugiej, albo o
schemat jakim się takie zadania rozwiązuje
28 maj 16:40
wredulus_pospolitus:
drugie pytanie −−− to jest prawdopodobieństwo warunkowe

albo jak wolisz:
to co masz policzone w pierwszym pytaniu to jest nic innego jak P(C∪D) gdzie C −−− parzysta
wylosowana z pierwszej urny; D −−− parzysta wylosowana z drugiej urny
| | P(C) | |
więc masz |
| = .... |
| | P(C∪D) | |
28 maj 16:49
BobBudowniccz: Aha, czyli po prostu dzielę, prawdopodobieństwo na wylosowanie z jednej lub z drugiej urny,
przez sumę prawdopodobieństw? Dziękuję, za szybką i rzeczową odpowiedź

>
28 maj 16:53
wredulus_pospolitus:
w końcu trzeba się zastanowić co to jest to prawdopodobieństwo warunkowe:
Jaka jest szansa, że wylosowales parzystą z pierwszej urny .... skoro wiesz że wylosowales
parzystą
czytamy jako: Ω −−− wylosowałem parzystą (czyli tutaj C∪D) .... C −−− wylosowałem parzystą z
pierwszej urny
prawdopodobieństwo warunkowe to nic innego jak zwykłe prawdopodobieństwo, ale w 'okrojonej'
(nowej) Ω.
28 maj 16:59
BobBudowniccz: Rozumiem, świetnie wytłumaczone! Dziękuję bardzo! Lecę wkuwać dalej
28 maj 17:24