matematykaszkolna.pl
Prawdopodobieństwo! BobBudowniccz: były dwie urny, w pierwszej były kulki ponumerowane od 1−7, a w drugiej z numerami 1,2,4,6. Rzucamy kostką to gry, jak wypadnie podzielna przez 3 losujemy z urny 1 jak nie, to z urny 2. Jakie jest prawdopodobieństwo że wylosujemy kulkę o numerze: grupa A − parzystym / grupa B − nieparzystym. I drugie pytanie: wylosowano kulkę z numerem gr A − parzystym, gr B − nieparzystym, Jakie jest prawdopodobieństwo że pochodzi ona z pierwszej urny. Prawdopodobieństwo liczę sobie tak: Grupa A − kulka parzysta. 26*37 + 46*34 Grupa B − kulka nieparzysta: 26*47 + 46*14 I moje pytanie brzmi tutaj tylko: Jak rozwiązać drugą część tego zadania? Jak obliczyć prawdopodobieństwo, że parzysta/nieparzysta była z pierwszej urny, lub z drugiej, albo o schemat jakim się takie zadania rozwiązuje emotka
28 maj 16:40
wredulus_pospolitus: drugie pytanie −−− to jest prawdopodobieństwo warunkowe albo jak wolisz: to co masz policzone w pierwszym pytaniu to jest nic innego jak P(C∪D) gdzie C −−− parzysta wylosowana z pierwszej urny; D −−− parzysta wylosowana z drugiej urny
 P(C) 
więc masz

= ....
 P(C∪D) 
28 maj 16:49
BobBudowniccz: Aha, czyli po prostu dzielę, prawdopodobieństwo na wylosowanie z jednej lub z drugiej urny, przez sumę prawdopodobieństw? Dziękuję, za szybką i rzeczową odpowiedź >
28 maj 16:53
wredulus_pospolitus: w końcu trzeba się zastanowić co to jest to prawdopodobieństwo warunkowe: Jaka jest szansa, że wylosowales parzystą z pierwszej urny .... skoro wiesz że wylosowales parzystą czytamy jako: Ω −−− wylosowałem parzystą (czyli tutaj C∪D) .... C −−− wylosowałem parzystą z pierwszej urny prawdopodobieństwo warunkowe to nic innego jak zwykłe prawdopodobieństwo, ale w 'okrojonej' (nowej) Ω.
28 maj 16:59
BobBudowniccz: Rozumiem, świetnie wytłumaczone! Dziękuję bardzo! Lecę wkuwać dalej emotka
28 maj 17:24