na dzisiaj
bella: 1) Obliczyc gradient(w trzech wymiarach) z funkcji f(x,y,z)= r gdzie r= pierwiastek z
x2+y2+z2; f(x,y,z)=r lub w dwóch wymiarach z funkcji f(x,y)=r gdzie r= pierwiastek z
x2+y2. 2) obliczyć rotacje i dywergencje dla pola
wektorowego A(xy,z,x), A(x,y,z), A(−y,z,0)
28 maj 16:21
wredulus_pospolitus:
1) no i w czym problem

2) teoria poznana

'na dzisiaj' −−− to się szybko studentko obudzilaś
28 maj 16:25
bella: czyli powinnam tylko policzyć pochodne cząstkowe?
28 maj 16:53
bella: czyli powinnam tylko policzyć pochodne cząstkowe?
28 maj 16:54
bella: czyli powinnam tylko policzyć pochodne cząstkowe?
28 maj 16:55
wredulus_pospolitus:
noooo ... dobrze by było
28 maj 16:57
ola: policz pochodne cząstkowe
28 maj 17:05
ola: czyli w pierwszym to powinno być tak:
F
x =1/2 (x
2+y
2+z
2)
−1/2 *2x= x/ (x
2+y
2+z
2)
1/2 = x/r
28 maj 18:12
Krzysiek: tak
28 maj 18:14
bella: a ktoś wie jak zrobić drugie
28 maj 19:56