.
Konus: Długość pewnej lini kolejowej to 318 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tą trasę o 3h szybciej niż
pociąg osobowy. Prędkość ekspresu jest o 53 km/h większa od prędkości pociągu osobowego.
Oblicz średnie prędkości obu pociągów na tej trasie.
Proszę o pomoc z tym zadaniem.
28 maj 15:35
wredulus_pospolitus:
ve
te
vo
to
te = to − 3h
ve = vo + 53km/h
te*ve = to*vo = 318 km <−−− układ dwóch równań z dwoma niewiadomymi
28 maj 15:37
Konus: Założenia rozumiem ale jak skonstruować z nich równanie wymierne?
28 maj 16:09
wredulus_pospolitus:
toć napisałem: te*ve = to*vo = 318 km
te = to − 3h
ve = vo + 53km/h
więc:
(to−3h)(vo+53km/h) = to*vo
to*vo = 318 km
i masz układ równań z dwoma niewiadomymi (to i vo) ... wyznacz vo ... następnie wyznaczysz ve
28 maj 16:11
Konus: Dzięki, już rozumiem.
28 maj 16:18