Łatwe zadanko ze stereometrii
Ada: podstawą graniastosłupa abcdefgh jest prostokąt o bokach 3 i 4, a wysokosc graniastoslupa ma dł
12. Oblicz dł. długość przekątnej tego graniastosłupa
Mam pytanie, czy mam dobre rozumowanie, że jako a robię 3√2 i potem z tego robię na
pitogarasa, z czego przekątna wynosi mi 3√18?
28 maj 15:14
J: Złe masz rozumowanie. Ile wynosi przekątna podstawy ?
28 maj 15:19
wredulus_pospolitus:
a co to jest 'a' u Ciebie

i dlaczego jest to 3
√2
28 maj 15:32
Ada:

Przekątna to przerywana, tam gdzie jest strzałka to zrobiłam jakie moje a czyli 3
√2, jest to
przekątna boku 3, dlatego napisałam to jako 3
√2, teraz zrozumiałam, że to jest źle, H
wiadomo ile wynosi, także proszę o pomoc przy zadaniu, chrzaniłam
28 maj 16:01
J:
Przekątna podstawy: d2 = 32 + 42 = 25 , czyli d = 5
Przekątna bryły : D2 = 52 + 122 .... i policz D.
28 maj 16:05
28 maj 16:12
Hajtowy:
28 maj 16:18