przesuwanie wykresów funkcji homograficznej o wektor
Babaa: Wykres funkcji G(x) = (3x + 11)/(2x − 4) . gdzie x∊R − {2}, powstał w wyniku przesunięcia
równoległego wykresu funkcji y = 1/2x o wektor v =[a,b]/ Wyznacz współrzędne wektora v.
jak ustalić ten wektor?
28 maj 15:11
wredulus_pospolitus:
no to zaczynamy 'zabawę'
| 3x+11 | | 3x−6 +17 | | 3x−6 | | 17 | | 3 | | 17 | |
| = |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| 2x−4 | | 2x−4 | | 2x−4 | | 2x−4 | | 2 | | 2x−4 | |
| | 17 | |
więc jak dla mnie to g(x) powstała z przesunięcia funkcji f(x) = |
| |
| | 2x | |
28 maj 15:30