:)
Mario: 1)Rozwiazac rownanie:(x+2)(x+3)(x+8)(x+12)=4x
2
2)W pudelku mamy 12 bialych i 18 czarnych kulek.Jednoczesnie wyciagamy 3 kulki.Jakie jest
prawdopodobienstwo,ze beda to 2 biale i 1 czarna.
z moich rozw.podoba mi sie to:
Cz:18
Prosze o pomoc
28 maj 14:42
wredulus_pospolitus:
1)
niestety nie ma 'łatwej' drogi ... trzeba 'na chama'
Wymnażasz wszystko ... wszystko na jedną stronę i starasz się znaleźć dzielniki całkowite (są
dwa). Później szukasz innych (będzie liczona Δ)
28 maj 14:46
wredulus_pospolitus:
2)
dobrze
tylko jeszcze możesz prościej zapisać ten ułamek
28 maj 14:47
kyrtap: IAI = C212 * C118
28 maj 14:48
wredulus_pospolitus:
| | | |
kyrtap −−− a że C181 = | = 18 ... to ma wszystko 'cacy'  |
| | |
28 maj 14:50
J: Zad 2) masz OK.
28 maj 14:50
Mario: dziekuje
Jezeli mamy 8x3+2x2+4x ,to dzielnikiem calkowitym o ktorym mowisz jest 2x?
28 maj 14:59
wredulus_pospolitus:
a niby skąd to masz
28 maj 15:02
J: Dzielnikiem jest 2x , ale niekoniecznie całkowitym.
28 maj 15:05
Mario: wymyslilem

x
4+25x
3+202x
2+280x+576=4x
2
28 maj 15:06
wredulus_pospolitus:
no i co dalej z tym robisz
28 maj 15:06
Hajtowy:
(x+2)(x+3)(x+8)(x+12)=4x
2
x
4+25x
3+198x
2+600x+576=0
x=−6
x=−4
28 maj 15:07
Mario: ja mam przy samym x liczbe 568)ponownie obliczylem
28 maj 15:12
Hajtowy: Policz jeszcze raz, moze się pomyliłeś − a może ja ...
28 maj 15:19
Mario: dziekuje, Hajtowy ))
dzielniki znachodzi sie wybierajac dowolne liczby i podstawiajaz zamiast x?
28 maj 15:21
wredulus_pospolitus:
Hajtowy −−− nie ładnie tak z wolfiego podpowiadać
28 maj 15:27
Hajtowy: Ściągnąłem tylko te dwa ostatnie 'iksy' bo czułem paskudne rozwiązanie
28 maj 15:30
Mario:
nie pomyliles sie)nie bede sprawdzal))
28 maj 15:33
Mario:

Dano: dowolny trojkat,dwie srodkowe o dlugosciach 9 i 12 cm,i bok(10 cm).Znalesc pole trojkata.
Wystarczy,ze znajdziemy pole ΔABC ze wzoru Herona i pomnozymy przez 3?
28 maj 15:55
wredulus_pospolitus:
Nie bardzo rozumiem ... skoro masz policzyć pole ΔABC ... to jak obliczysz jego pole ze wzoru
Herona, to po co jeszcze mnożyć to pole przez 3
28 maj 16:03
Mario: mam policzyc pole duzego trojkata)
28 maj 16:06
wredulus_pospolitus:
4y
2 = x
2 + 9
2 − 2*9*x*cosα
10
2 = x
2 + 9
2 − 2*9*x*cos(180−α) = x
2 + 9
2 + 2*9*x*cosα
4x
2 = y
2 + 12
2 − 2*12*y*cosβ
10
2 = y
2 + 12
2 − 2*12*y*cos(180−β) = y
2 + 12
2 + 2*12*y*cosβ
czyli:
4y
2 + 10
2 = 2(x
2+9
2)
4x
2 + 10
2 = 2(y
2+12
2)
niech a = x
2 ; b=y
2
4b = 2a +62
4a = 2b +188
2b = a + 31
4a = a+31 +188
a = 73 −> x =
√73
b = 104 −> y =
√104
powodzenia z Heronem
28 maj 16:09
wredulus_pospolitus:
| | 1 | |
a niby skąd wiesz, ze pole tego malutkiego (zwłaszcza że nie znasz jego dwóch boków) = |
| |
| | 3 | |
pole dużego
28 maj 16:10
Mario: boki sa rowne 6 i 8
28 maj 16:20
wredulus_pospolitus:
a że niby skąd to wiesz
28 maj 16:21
Mario: wlasnosc srodkowych
28 maj 16:22
wredulus_pospolitus:
aaa faktycznie

... zapomniałem o tym twierdzeniu

... ale to nadal nic ci nie daje
28 maj 16:22
Mario:
i jeszcze myslalem,ze trzy srodkowe dziela trojkat na 6 trojkatow o rownych polach,
tzn dziela na trzy rownych trojkata
28 maj 16:25
wredulus_pospolitus:
Bo tak jest

co w sumie łatwo udowodnić (właśnie to udowodniłem sobie)
28 maj 16:34
wredulus_pospolitus:

pola 'a' są jednakowe
pola 'b' są jednakowe
pola 'c' są jednakowe
taka sama podstawa (pół boku dużego trójkąta) + taka sama wysokość (wspólny wierzchołek)
2a+c = 2b+c −> 2a=2b −> a=b
2a+b = b+2c −> a=c
c.n.w.
no proszę ... jakie to piękne
28 maj 16:37
Mario:
piekne)
Dziekuje za pomoc
28 maj 16:41
ZKS:
Może kogoś zainteresuje sposób rozwiązania równania.
(x + 2)(x + 3)(x + 8)(x + 12) = 4x
2
(x
2 + 14x + 24)(x
2 + 11x + 24) = 4x
2
(x
2 + 10x + 25 + 4x − 1)(x
2 + 10x + 25 + x − 1) − 4x
2 = 0
(x + 5)
4 + (5x − 2)(x + 5)
2 + (4x − 1)(x − 1) − 4x
2 = 0
Δ = (5x − 2)
2 − 4 * [(4x − 1)(x − 1) − 4x
2] = 25x
2
√Δ = 5x
| | −5x + 2 − 5x | | −5x + 2 + 5x | |
(x + 5)2 = |
| ∨ (x + 5)2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
(x + 5)
2 = −5x + 1 ∨ (x + 5)
2 = 1
Wystarczy dokończyć.
28 maj 19:48
Mario:
hm,interesuje
Dziekujemy
28 maj 20:41