asymptota pionowa
Zuza: Jak wyznaczyc asymptote pionową funkcji
y=xe1/x
28 maj 14:15
Zuza: y=2x+arctg x2
y=ln(x−4)
28 maj 14:17
wredulus_pospolitus:
pytanie ... jak się wyznacza asymptoty ... w dodatku pionowe
28 maj 14:39
Janek191:
y = x e1x ; x ≠ 0
Asymptota pionowa ma równanie : x = 0
28 maj 14:58
wredulus_pospolitus:
Janek ... z całym szacunkiem ... ale taka droga na skróty może się źle skończyć czasami ... to
że funkcja nie jest określona w jakimś punkcie (tutaj x
0=0) nie oznacza, że na pewno będzie
| | x2+x | |
tam asymptota, np.: f(x) = |
| |
| | x+1 | |
28 maj 15:02
Janek191:
lim f(x ) = +∞
x→ 0+
28 maj 15:10
Janek191:
x = 0 równanie asymptoty pionowej prawostronnej
28 maj 15:12