Równanie
patryk: | 1−3x | | 1+3x | | 12 | |
| + |
| = |
| |
| 1+3x | | 3x−1 | | 1−9x2 | |
28 maj 14:07
J: Widać ,że równanie..
28 maj 14:10
Hajtowy:
Co chcesz z nim zrobić?
Rozwiązać czy dostać gotowe rozwiązanie? Bo narazie 0 wkładu
28 maj 14:14
patryk: fajnie, ale jak je zrobić
28 maj 14:15
patryk: prosił bym o podpowiedz ewentualnie kilka
28 maj 14:16
Hajtowy:
Co Ty na to, żeby dać wszystko na 1 stronę a później do wspólnego mianownika?
28 maj 14:16
kyrtap: pamiętaj o dziedzinie

28 maj 14:18
kyrtap: sprowadź po lewej stronie do wspólnego mianownika a potem skorzystaj z proporcji
28 maj 14:19
J: I jeszcze : 1 − 9x2 = (1 + 3x)(1 − 3x)
28 maj 14:19
Hajtowy:
(3x+1)(3x−1) = 9x
2−3x+3x−1 = 9x
2−1
Tak więc:
| (1−3x)(3x−1) + (1+3x)(1+3x) | | 12 | |
| = |
| |
| 9x2−1 | | 1−9x2 | |
| 3x−1−9x2+3x+1+3x+3x+9x2 | | 12 | |
| = |
| |
| 9x2−1 | | 1−9x2 | |
| −9x2+6x−1 + 9x2+6x+1 | | 12 | |
| = |
| |
| 9x2−1 | | 1−9x2 | |
Na krzyż i do końca doprowadź
28 maj 14:22
patryk: mówiłeś o przerzuceniu tego na jedną stronę a w następnej odpowiedzi tak nie robisz czyli
jaki był by wtedy wspólny mianownik?
28 maj 14:28
J: Taki sam .... tylko wtedy przyrównywałbyś licznik do zera
28 maj 14:30
J: Możesz teraz też przenieść:
| 12x | | 12 | | 12x + 12 | |
| − |
| = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ 12x + 12 = 0 ⇔ x = − 1 |
| 9x−1 | | 1−9x2 | | 9x2−1 | |
28 maj 14:33
Hajtowy: Stwierdziłem, że możesz się pogubić i zrobiłem sprytniej i wyraźniej dla Ciebie
28 maj 14:37
patryk: tam ten + pomiędzy 12x+12 wziął się z tego że zamieniłeś 1−9x2 na 9x2−1 ?
28 maj 14:47
J: Dokładnie tak.
28 maj 14:52