Oblicz
Łukaszek: Niby łatwizna a nikt nie potrafi zrobić
(6 3√−56 + 3√448 − 3√875 ) : 2 3√−7
28 maj 13:26
J: Z tego wynika ,że nie taka łatwizna skoro nikt nie potrafi.
28 maj 13:28
Łukaszek: A Ty potrafisz ? Miałem podobne zadanie i zrobiłem bez problemu ale tego nie potrafię
28 maj 13:30
kyrtap: czekaj zrobię
28 maj 13:30
dziwne: Mi wyszło 6.5
28 maj 13:31
J: To zauważ, że wszystkie liczby pod pierwiastkami są podzielne przez 7 ... i spróbuj sam.
28 maj 13:33
kyrtap: też mi wyszło 6.5
28 maj 13:35
Łukaszek: Okay spróbuję zrobić zobaczymy co mi wyjdzie. Dziekuję
28 maj 13:35
Łukaszek: nie wychodzi mi
28 maj 13:42
J: 3√−56 = 3√−7*8 = 23√−7 , 3√448 = 3√−7*(−64) = − 43√−7 ..... próbuj dalej.
28 maj 13:47
Łukaszek: Utknąłem na (63√−7*(−2)+4*3√7−5*3√7):23√−7
28 maj 13:48
J: Popatrz na mój wpis powyżej ..
28 maj 13:50
Łukaszek: Nie potrafię tego kompletnie, już mnie głowa boli od tych cyfr..
28 maj 13:52
kyrtap: Łukaszek to są elementarne zadania
28 maj 13:55
J: Niech p =
3√−7
| | 12p − 4p + 5p | | 13p | |
= |
| = |
| = 6,5 |
| | 2p | | 2p | |
28 maj 13:56