Rozwiąż równanie
Grzegorz: Rozwiąż równanie
Błagam o rozwiązanie
||2x+3| −2| = 4
28 maj 12:49
J:
⇔ I2x+3I − 2 = 4 lub I2x+3I − 2 = − 4 ⇔ I2x+3I = 6 lub lub I2x+3I = − 2 ( odpada) ⇔
I2x+3I = 6 ⇔ ...... i dalej sam
28 maj 12:53
Grzegorz: Zapisałeś to w takim chaosie że już w ogóle nie wiem o co tu chodzi.. Może ktoś mi rozpisać
krok po kroku jak to zrobić ? Nigdy w życiu nie rozwiązywałem takiego zadania
28 maj 12:55
J: To nie macie w szkole matematyki ?
28 maj 12:56
Grzegorz: Leżałem w szpitalu, jak miałem chodzić w ogóle na zajęcia ? Uczę się zaocznie i teraz kończy
nam się semestr i w piątek jest egzamin na który muszę zanieść zadania
28 maj 12:57
28 maj 12:58
Olo: 2x+3 = 6 lub 2x+3 = −6
2x = 3 lub 2x = −9
x = 1,5 lub x = −4,5.
Chyba tak.
28 maj 13:00
J: Tak.
28 maj 13:03