Wykreśl kąt alfa
Qmi:

Wykreśl kąt α wiedząc, że:
Dlaczego punkt jest po lewej stronie (czarny) a nie po prawej (zielony)?
28 maj 12:27
wredulus_pospolitus:
tak naprawdę powinien być i w III i w IV ćwiartce −−− wynika to z wykresu sinusa
28 maj 12:29
Piotr 10: Sinus jest ujemna więc to jest III lub IV ćwiartka układu kartezjańskiego.
r > 0 r=5 y=−3
28 maj 12:31
J: Obydwa punkty są prawidłowo narysowane , bo sinus jest ujemny w III i IV ćwiartce.
28 maj 12:31
kyrtap:
28 maj 12:33
Qmi: Jeśli narysuje w jednym jest to błędem?
28 maj 12:39
wredulus_pospolitus:
tak
| | 3 | |
dodatkowo źle narysowaleś −−− to co zaznaczyłeś nie jest to sinα= − |
| |
| | 5 | |
28 maj 12:40
J: Tak ... bo narysujesz tylko jeden kąt, a mają być dwa.
28 maj 12:41
Qmi:

tg α = −3
Dobrze?
28 maj 12:42
Qmi: i jeszcze w 4ćwiartce powinno być. tg = −3.
28 maj 12:43
J: Od tego trzeba było zacząć..

Rysunek jest faktycznie zły, narysowałeś tgα.
28 maj 12:43
Qmi: | | 3 | |
wreduluspospolitus: to jak powinien wyglądać sin − |
| ? |
| | 5 | |
28 maj 12:44
J: Czy wiesz jakie znaki mają funkcje w poszczególnych ćwiartkach ?
28 maj 12:44
Qmi: Tak
28 maj 12:45
wredulus_pospolitus:
Qmi ... pamiętasz (z podstawówki ... chociaż teraz to może dopiero w liceum jest) tabelkę jakie
funkcje trygonometryczne w jakiej ćwiartce są dodatnie (a w jakiej ujemne)
28 maj 12:45
J: Nie zaznaczaj na osi OX punktów 5 oraz − 5 , tylko promień wodzący oznacz jako 5
28 maj 12:45
wredulus_pospolitus:
albo wierszyk −−−
"w pierwszej ćwiartce są dodatnie,
w drugiej tylko sinus,
w trzeciej tangens i cotangens,
a w czwartej cosinus"
28 maj 12:46
wredulus_pospolitus:
to co J napisał ... tylko nie męczysz się z promieniem '5'
tylko momentalnie wpada Ci do głowy myśl −−−− skoro y=3 i r=5 ... to mamy trójkąt prostokątny o
przyprostokątnej 3 i przeciwprostokątnej 5 ... to ile będzie wynosiła druga przyprostokątna
.... hmmmm .... chwila, przecież to jest trójkąt −−−−−miejsce na uzupełnienie myśli−−−−
28 maj 12:48
J: Ten wierszyk to najlepszy sposób na zapamiętanie .... radzę nauczyć go się na pamięć.
28 maj 12:48
Qmi:

?
28 maj 12:55
J: Nie. Gdzie cosinus jest ujemny ?
28 maj 13:00
Qmi: w 2giej i 3ciej
28 maj 13:01
Qmi: Aha, mój błąd. Przepraszam, nie popatrzyłem jak są liczone ćwiartki. idiota. zaraz poprawie.
28 maj 13:01
Qmi:

Może być tak jak jest na czarno jak i przerywanie po zielono?
28 maj 13:05
J: Żle opisałeś rysunek.. przecież 2 do odcięta x , a nie rzędna y ... popraw, zaznacz na osi OX
punkt x = − 2
28 maj 13:06
Qmi:

Tak?
28 maj 13:09
kyrtap: po co się tego wierszyku uczyć jak sam do głowy wchodzi po pierwszym przeczytaniu
28 maj 13:10
J: Teraz lepiej ... zamiast 2 wpisz − 2 , a najlepiej zaznacz na osi OX punkt x = − 2
28 maj 13:19
wredulus_pospolitus:

czyli tak
28 maj 14:44
Mila:
r=3
x=−2
28 maj 15:49
Qmi: Dziękuje za odpowiedzi koledzy.
Po co są zaznaczone te kąty alfa? Niebieska i różowa?
28 maj 20:25
Mila:
| | −2 | |
To są kąty dla których cosα= |
| |
| | 3 | |
29 maj 14:53