planimetria
jol: 4 słoiki o średnicy 16 można pionowo włożyć do naczynia o średnicy 40?
4x16 = 64
64>40
Odp Nie, średnica naczynia musiałaby być o 24 cm wieksza.
Można tak to rozwiązać?
28 maj 11:17
J: Można... cztery takie słoiki mieszczą się w kwadracie o boku 32 cm.
28 maj 11:36
jol: Czyli dobrze?
28 maj 11:46
J:
Pomyliłem się .... nie można, ale uzasadnienie jest inne niż podałeś.
Słoiki mieszczą się w kwadracie o boku 32 cm , ale jego przekatna ma ok 45 cm.
28 maj 11:55
DziadekMróz:
28 maj 12:18
J: O właśnie tak..., i przekątna kwadratu to około 45 cm > 40 cm.
28 maj 12:22
pigor: ..., nie potrzeba rozpatrywać żadnego kwadratu

, tylko
z warunków zadania promień r=16 słoika, powinien spełnić
nierówność
r+2r√2+r≤ 40 ⇒ 32+32
√2≤ 40 /:8 ⇒ 4+4
√2)≤ 5 ⇔
⇔
4√2≤1 −...

"duża" sprzeczność i to wszystko . ...
28 maj 13:27
J: Promień jest 8 . Skąd w takim razie 2r
√2 ... przecież to przekatna kwadratu ...
28 maj 13:31
pigor: ..., no może niepotrzebnie to powiedziałem o tym kwadracie, bo
wystarczy połączyć środki 3−ech "kółek jak na rysunku powyżej ,ale
ten kwadrat wtedy nie jest potrzebny (słoiki w ekstremalnym położeniu
mogą dotykać naczynia (garnka) , wtedy masz trójką prostokątny −
− połowę kwadratu o boku 2r=16 i przekątnej 2r
√2, więc przedłuż ją
w obie strony do ścianki naczynia i masz moją nierówność ...
28 maj 13:40