matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granice
Zuza:
2tgx
1. lim x→0
sin5x
ln(x−1)
2. lim x→1
+
ctg(x−1)
28 maj 09:41
J:
2sinx
2cosx
2
1) =
( Hosp) =
=
sin5x*cosx
5cosxcosx + sin5xsinx
5
28 maj 09:51
razor:
2tgx
2sinx
2sinx
1)
=
=
=
sin5x
cosxsin5x
sin5x
cosx*
*5x
5x
sinx
2
x
2*1
2
=
=
sin5x
cosx*
*5
5x
1*1*5
5
28 maj 09:55
J:
2) Dwa razy de l'H i otrzymasz wynik 0.
28 maj 10:10
Zuza:
ok dzięki
28 maj 10:11