Ciagi
Dagmara: trzy liczby tworza ciag geometryczny daja w sumie 18 jezeli pierwsza pozostawimy bez zmian do
drugiej dodamy trzy a do trzeciej dodamy 18 to otrzymamy ciag geometryczny znajdz te liczby
28 maj 07:59
Dziadek Mróz:
x, y, z
x, xq, xq
2
x, xq + 3, xq
2 + 18
| xq2 + 18 | | xq + 3 | |
| = |
| |
| xq + 3 | | xq | |
xq(xq
2 + 18) = (xq + 3)
2
| ⎧ | x1 − q31 − q = 18 | |
| ⎩ | xq(xq2 + 18) = (xq + 3)2 |
|
obliczyć układ równań
28 maj 09:15
Domel: pod koniec powinno być:
x(xq
2+18) = (xq+3)
2 => q
2x
2 + 18x = q
2x
2 + 6qx + 9
czyli układ ma postać:
| ⎧ | (18−6q)x − 9 = 0 | |
| ⎩ | x(1−q3) = 18(1−q) |
|
| ⎧ | (18−6q)x − 9 = 0 | |
| ⎩ | (1−q3)x − 18(1−q) = 0 |
|
............ dalej to sobie chyba poradzisz
28 maj 10:50