Udowodnij równość
Kaśka: Udowodnij równość
√8+4 √3 −
√8−4 √3 = 2
√2
Czy mogłabym prosić aby ktoś wyjaśnił mi jak zrobić to zadanie ? Piszę pracę kontrolną i
nauczyciel wcześniej nie pokazywał nam jak robić takie zadania, więc nie mam bladego pojecia
jak do tego podejść. Z góry dziękuję
27 maj 23:53
bezendu:
Wzory skr mnożenia się kłaniają.
27 maj 23:56
Kaśka: Wystarczy że rozwiążę lewą stronę i to będzie wynik ?
27 maj 23:58
Kaśka: Znam wzory skróconego mnożenia po prostu nie wiem jak zrobić to zadanie
27 maj 23:59
28 maj 00:02
Eta:
√8+4√3−√8−4√3= x |2 , x>0
8+4√3−2√(8+4√3)(8−4√3)+8−4√3=x2
16−2√64−48=x2
16−8=x2 ⇒ x2=8 ⇒x=2√2
28 maj 00:05
kyrtap:
Eta ja wiem, że Ty to umiesz
28 maj 00:06
28 maj 00:28