Długość pewnej lini kolejowej to 318 km.
Borys: Długość pewnej lini kolejowej to 318 km. Pociąg ekspresowy pokonuje tą trasę o 3h szybciej niż
pociąg osobowy. Prędkość ekspresu jest o 53 km/h większa od prędkości pociągu osobowego.
Oblicz średnie prędkości obu pociągów na tej trasie.
Jak rozwiązać to zadanie?
27 maj 23:46
pigor: ..jak można pokonywać trasę
o 3h szybciej, co za bełkot

,
bo szybciej to można jechać, a wtedy
o 3h wcześniej przyjechać .
28 maj 00:36
Domel: pigor − nie bądź taki polonista

− wiadomo o co chodzi i nie będziemy angażować prof.
Miodka do tłumaczenia co autor zadania miał na myśli
28 maj 10:53
Saizou : to może prof. Bralczyk albo prof. Bańko xd
28 maj 11:04
Domel:
V
O − pr. poc. osobowego
V
P − pr. poc. pośpiesznego
T
O − czas przejazdu poc. osobowego
T
P − czas przejazdu poc. pośpiesznego
S − droga do przebycia − 318km
V
P = V
O + 53
T
P = T
O − 3
| ⎧ | S = VO * TO | |
| ⎩ | S = VP * TP |
|
..... no i co dalej
28 maj 11:05
Mila:
v− prędkość samochodu osobowego
v
e=v+53−prędkość ekspresu
t−3 czas w h, w którym pociąg E pokonuje trasę 318 km
t czas w h, w którym pociąg osobowy pokonuje trasę 318 km
v*t=318
(v+53)*(t−3)=318
z drugiego
v*t−3v+53t−159=318⇔318−3v+53t−159=318⇔
−3v+53t=159
−3v=159−53t /:(−3)
| | 53t | |
v=−53+ |
| podstawiamy do pierwszego |
| | 3 | |
53t
2−159t−954=0 /:53
t
2−3t−18=0, t>3
Δ=9+72=81
Dokończ
28 maj 17:24
Hajtowy:
vt=s
s − droga
t − czas
v − prędkość
s=318km
vt=318
(t−3)(v+53)=318
Do rozwiązania.
28 maj 17:38
pigor: ...Długość pewnej linii kolejowej to 318 km. Pociąg ekspresowy pokonuje
tę trasę w czasie o 3h mniejszym niż pociąg osobowy. Prędkość ekspresu jest
o 53 km/h większa od prędkości pociągu osobowego. Oblicz średnie prędkości
obu pociągów na tej trasie.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
niech
ve=v=?, vo=v−53=? [km/h] i
v=v2>53 − szukane
prędkości średnie,
to warunki zadania spełnia np. takie równanie
318v = 318v−53 − 3 / : 3 ⇔
⇔
106v =
106v−53 − 1 /*v(v−53) ⇔ 106v−106*53 = 106v−v(v−53) ⇔
⇔
v(v−53) =
106*53 = 106(106−53) , a więc
odp.
ve=106 km/h,
vo=53 km/h − szukane
prędkości średnie ekspresu
i osobowego odpowiednio ...
28 maj 17:50
Eta:
28 maj 21:07
pigor: .., no właśnie zastanawiałem się co się stało z ...

i nie rozumiem
dlaczego "znikł"; a przecież był dobry, bo jako jedyna "odrobiłaś ..."
a ja tylko miałem wąty nie do rozw. tylko do ... języka w treści; pozdrawiam.
28 maj 23:44
Eta:
Na przyszłość pisz dokładnie o co Ci chodzi

Pozdrawiam
28 maj 23:46