wiem że z chemii ale nie mam kogo spytać
kinga: obliczyć objętość amoniaku w warunkach normalnych użytą do otrzymania 1 tony 63 % roztworu HNO3
. przyjmij że wydajność każdego z procesów wynosiła 75 %
4NH3 + 5O2 −−−> 4NO + 6H2O
2NO + O2 −−−> 2NO2
2NO2 + H2O −−−> HNO3 + HNO2
27 maj 22:57
pie: | | m | |
Znajdź liczbę moli amoniaku (n) lub masę(m; n= |
| ) i potraktuj wzorem Clapeyrone'a. Chyba |
| | M | |
to.
27 maj 23:10
pie: 'Rozpisz' sobie wszystko od ostatniej reakcji do pierwszej.
Sprawność tutaj to ilość (%) substratów, które przereagowały
27 maj 23:14
kinga: a możesz dokładniej ? przepraszam, ale mnie nie było w szkole na tych zadaniach i nie mam
pojęcia jak się je robi a dostałam takie na zadanie domowe
27 maj 23:17
pie: pV=nRT
p − ciśnienie
V − szukana objętość
n − liczba moli
R − stała gazowa
T − temp. [K]
p, V, R, T są znane −> warunki normalne + stała
Szukasz n
NH3
m
HNO3=1000*0.63=630kg... = 630*10
3g
M
HNO3=63g/mol
n
HNO3=10
4
Z dwóch moli NO
2 mamy mol HNO
3, zapisujesz proporcję, ale uwzględniasz sprawność(?).
Kurcze, mało czasu mam.

Nie wiem, czy jest inny sposób i nie pamiętam, o co chodzi w tej
sprawności. W termodynamice dotyczy ciepła, tutaj może być ilością substratów, które
przereagowały(?). Wiem, że z tych równań da się teraz znaleźć te masy (wiesz, ile moli
przereagowało i znasz masy molowe/proporcje z równań), ale nie dam rady. Przepraszam.
27 maj 23:38
pie: Jeśli znajdziesz użytą liczbę moli NO2, to 'przeskakujesz' na drugie równanie i znowu masz
proporcję − z dwóch moli NO dwa mole NO2. Uwzględniasz 75% i znowu w górę, aż znajdziesz
liczbę moli amoniaku.
27 maj 23:41
pie: Mat−fiz−chem, ale bieda u mnie z tą chemią.

Dobranoc.
27 maj 23:41
kinga: dzięki
27 maj 23:45
Mateusz: obliczenia mozna skrocic wiedzac ze wydajnosc calkowita reakcji jest iloczynem wydajnosci
reakcji pośrednich:
| | W1% | | W2% | | Wn% | |
Wcałk= |
| * |
| *.... |
| *100% |
| | 100% | | 100% | | 100% | |
wtedy interesuje nas tylko fakt ze z 4 moli amoniaku otrzymujemy 1 mol kwasu azotowego
no i musimy pamietac ze cala reakcja przebiega z obliczoną wydajnoscią W
całk wiec bedziemy
potrzebowali wiecej amoniaku niz przy 100% wydjnosci by otrzymc 630kg tego kwasu trzeb ulozyc
odpowiednia proporcje

.
i rownania Clpeyrona nie trzeba tu angażować bo 1 mol gazu w warunkach normalnych zajmuje
objetosc 22,4dm
3 co zreszta z tego rownania mozna tez wyznaczyc
29 maj 09:25