PW: Trudno ocenić taką odpowiedź. Wygląda na to, że "strzelasz" na zasadzie "sukces − porażka", w
dodatku myślisz tylko o pierwszych czterech rzutach. Jako stary maruda muszę powiedzieć:
− Dopóki nie zbudujesz poprawnie przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω i prawdopodobieństwa na
niej, to takie próby nie prowadzą do rozsądnych obliczeń (bo niby co liczymy?).
Ω = {(a,b,c,d,e): a,b,c,d,e∊{1,2,3,4,5,6}}
(słowami: wszystkie ciągi 5−elementowe o wartościach w zbiorze 6−elementowym).
|Ω| = 6
5.
Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, wystarczy więc policzyć lizbę
elementów składających się na opisane zdarzenie
A − "piąty wyraz ciągu jest różny od pozostałych".
A = A
1∪A
2∪A
3∪A
4∪A
5∪A
6, gdzie
A
i = {(a,b,c,d,i)⊂Ω: a,b,c,d ≠ i}, i = 1,2,3,4,5,6.
Zbiory te są rozłączne, przy czym każdy z nich ma jednakową liczbę elementów:
|A
k| = 5
4, k=1,2,3,4,5,6.
Liczba 5
4 jest liczbą wszystkich możliwych wyników na pierwszych 4 miejscach przy założeniu,
że wyniki te mają być różne od k.
Jest zatem
|A| = 6•5
4,
| | |A| | | 6•54 | | 54 | | 5 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| .= ( |
| )4. |
| | |Ω| | | 65 | | 64 | | 6 | |
Teraz dopiero mogę powiedzieć: podałaś poprawny wynik. Jestem ciekawy − myślałaś tak jak wyżej
opisałem, czy tylko przez przypadek wynik jest taki sam?