matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo ad: rzucam 5x kostką, jakie jest prawdopodobieństwo, że za piątym razem wypadła ilość oczek, która nie pojawiła się w pierwszych czterech rzutach?
27 maj 22:02
ewela: (5/6)4 ?
27 maj 22:50
PW: Trudno ocenić taką odpowiedź. Wygląda na to, że "strzelasz" na zasadzie "sukces − porażka", w dodatku myślisz tylko o pierwszych czterech rzutach. Jako stary maruda muszę powiedzieć: − Dopóki nie zbudujesz poprawnie przestrzeni zdarzeń elementarnych Ω i prawdopodobieństwa na niej, to takie próby nie prowadzą do rozsądnych obliczeń (bo niby co liczymy?). Ω = {(a,b,c,d,e): a,b,c,d,e∊{1,2,3,4,5,6}} (słowami: wszystkie ciągi 5−elementowe o wartościach w zbiorze 6−elementowym). |Ω| = 65. Wszystkie zdarzenia elementarne są jednakowo prawdopodobne, wystarczy więc policzyć lizbę elementów składających się na opisane zdarzenie A − "piąty wyraz ciągu jest różny od pozostałych". A = A1∪A2∪A3∪A4∪A5∪A6, gdzie Ai = {(a,b,c,d,i)⊂Ω: a,b,c,d ≠ i}, i = 1,2,3,4,5,6. Zbiory te są rozłączne, przy czym każdy z nich ma jednakową liczbę elementów: |Ak| = 54, k=1,2,3,4,5,6. Liczba 54 jest liczbą wszystkich możliwych wyników na pierwszych 4 miejscach przy założeniu, że wyniki te mają być różne od k. Jest zatem |A| = 6•54,
 |A| 6•54 54 5 
P(A) =

=

=

.= (

)4.
 |Ω| 65 64 6 
Teraz dopiero mogę powiedzieć: podałaś poprawny wynik. Jestem ciekawy − myślałaś tak jak wyżej opisałem, czy tylko przez przypadek wynik jest taki sam?
28 maj 10:38