ułamki
Romek: witam proszę o łopatologiczny wytłumaczenie przekształcenia wzoru
dochodzę do takiej postaci :
s
1=v
1t+v
2t−v
2t1
a mam z tego obliczyć t
będę bardzo wdzięczny jeśli pokażecie mi co i jak po kolei trzeba podzielić ...
dziękuję
27 maj 21:56
ICSP: Wyciągnij t przed nawias.
27 maj 21:57
Romek: s
1=v
1t+v
2−v
2t
1
s
1=t(V
1+V
2)−v
2t
1 / : (V
1+V
2)
kurczę jak mogłem o czymś takim zapomnieć jak wyciąganie przed nawias ..... ale to jest tak jak
się długo czegoś nie liczy.....
DZIĘKUJĘ
27 maj 22:02
Saizou :

=

t+

t−

t

=t(

+

−

)

=t
| |  | |
t= |
| |
| |  | |
27 maj 22:04
5-latek: Lopatologicznie to tak
Zostawiasz te skladniki z tym parametrem ktory masz wyznaczyc na jednej stronie a reszte dajesz
na druga
s1+v2t1= v1t+v2t wyciagamy teraz t przed nawias i mamy
s1+v2t1=t(v1+v2) to t= napisz
27 maj 22:05
Saizou :
sorry nie zauważyłem tej jedynki przy tym ostatnim t

i moja sercowoprezentowojabłuszkowa piramidka na nic
27 maj 22:07
Romek: heheheheh bardzo dziękuję wszystkim za zaangażowanie − do miłego następnego razu
27 maj 22:11