Bardzo proszę o wyjaśnienie
:(: Wyznaczanie a1 i q ciągu geometrycznego, krok po kroku na podstawie danych :
a5−a3=1680, a3+a4=560
27 maj 21:44
Piotr:
co tu wyjasniac ?
rozwiaz zwyczajnie uklad rownan.
a5 = a1q4 itd.
27 maj 22:02
pigor: ..., proszę, oto krok po kroku ...

modelowe rozwiązanie np. tak :
z własności ciągu g. otrzymujesz układ równań o niewiadomych
a1=a, q
a5−a3=1680 i a3+a4=560 ⇔ aq
4−aq
2=1680 i aq
2+aq
3=560 ⇔
⇔ aq
2(q
2−1)=3*560 i
(*) aq
2(1+q)=560 /:stronami ⇒
q2−1q+1 = 3 ⇔
⇔ q−1=3 i q+1≠0 ⇔
q=4 , stąd i z
(*) 16a*5=560 ⇔
a=7=a1. ...
27 maj 22:18