Trygonometria
Sylwia: Wykaż, ze równanie nie ma rozwiązań
sinx+sin2x+sin3x+...+sin100x=100
Nie mam kompletnie pomysłu na rozwiązanie tego zadania
27 maj 21:42
Piotr 10: Liceum czy studia ?
27 maj 21:46
Sylwia: Liceum, ale zbiorek radziecki
27 maj 21:47
27 maj 21:49
ZKS:
Wystarczy zauważyć już na samym początku, że sin(x) + sin(2x) dla żadnego x ∊ R nie osiągną
wartości równej 2, zatem cała suma na pewno nie osiągnie wartości równej 100.
Musiało by zachodzić 1 + 1 + 1 + ... + 1 = 100 , ponieważ jak wiemy sin(α) osiąga wartość
największą równą 1.
27 maj 21:52
Sylwia: Dlaczego nie będzie nigdy tak że same jedynki będą?
27 maj 21:54
Godzio:
| | π | |
sinx osiąga wartość 1 dla x = |
| + 2kπ |
| | 2 | |
Suma 100 sinusów da 100 tylko wtedy gdy każdy z nich będzie się równać 1,
| | π | | π | |
sin( |
| + 2kπ) = 1 więc wstawiamy x = |
| + 2kπ do każdego sinusa |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
sin( |
| + 2kπ) + sin(2( |
| + 2kπ)) + ... + sin(100( |
| + 2kπ)) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
= 1 + sin(π + 4kπ) + ... + sin(50π + 200kπ) =
= 1 + sin(π) + ... + sin(50π) =
= 1 + 0 (

) + ... + sin(50π) < 100
27 maj 21:55
Mila:
Najwieksza wartość sinx jest równa 1
Aby równanie było spełnione , to musiałby byc spełniony warunek , że każdy składnik sumy jest
równy 1.
sinx=1
sin2x=1 ...⇔
sinx=sin2x=sin3x=...=sin100x=1
a to jest niemożliwe
| | π | |
sin(2* |
| )=0 widzimy , że te dwa równania |
| | 2 | |
sinx=1 i sin(2x)=1 nie mają wspólnych , podobnie wśród pozostałych składników.
27 maj 22:01
Mila:
nie mają wspólnych pierwiastków.
27 maj 22:02