matematyka dyskretna
tomek12: Cześć, czy moglibyście przedstawić mi rozwiązania do poniższych 3 zadań? Zupełnie nic nie
pamiętam, a za kilka godzin piszę egzamin i chcę możliwie szybko opanować materiał. Będę
bardzo wdzięczy za Waszą pomoc. Pozdrawiam.
1. Dany jest zbiór {1,2,3,…,500}. Ile w tym zbiorze jest liczb podzielnych przez 4 lub 6 i
niepodzielnych przez 7.
2. Dany jest zbiór 30−cio elementowy. Ile sekwencji 5−cio−elementowych (nie zawierających tych
samych liczb) można utworzyć z elementów tego zbioru? Ile podzbiorów 5−cio−elementowych można
utworzyć z elementów tego zbioru?
3 Dany jest zbiór {a,b,c,d}. Wypisz wszystkie sekwencje odpowiadające V24 podzbiory
odpowiadające C34
27 maj 21:31
bella: 1)
Najpierw licze ile jest liczb
podzielnych przez 6 i przez 4 czyli:
500/4=125
500/6=83,(3)
Teraz licze część wspólną tych
zbiorów
500/12=41,(6)
sumuje zbiory
125+83−41=167
Liczby mają być nie podzielne przez
7
szukam liczb podzielnych przez 4 i 7
500/28=17
liczby podzielne przez 6 i 7
500/42=11
i liczby podzielne przez 4 i 6 i 7
500/84=5
sumuje zbiór liczb podzielnych
przez 7
17+11−5=23
więc odp:
167−23=144
28 maj 16:30