podzielność
bkc: Wyznaczyć wszystkie dodatnie liczby całkowite d, które dzielą zarówno n
2+1, jak i (n+1)
2+1
dla pewnej liczby całkowitej n.
Ja mam wprawdzie rozwiązanie tego zadania w książce, ale nie mam pojęcia skąd się wziął jeden
wniosek. Autor zauważa, że d | [(n
2+2n+2)−(n
2+1)]=2n+1 i "stąd wnioskujemy, że d |
(4n
2+4n+1)". Reszta jest już dla mnie zrozumiała, więc proszę o pomoc tylko z tym przejściem,
ale jakby ktoś sobie chciał rozwiązać całość, to d=1 lub 5.
27 maj 21:31
zombi: Skoro
d | 2n+1 ⇔ 2n+1 = d*k, gdzie k∊C
⇔
4n2+4n+1 = (2n+1)2 = d2*k2, a to już jest mam nadzieję oczywiste, że
d | d2*k2
27 maj 21:48
bkc: Ja się tu cudów doszukuję, a tu po prostu kwadrat! Dziękuję bardzo!
27 maj 21:52
zombi: te zadanka są świetne, bo dużo w nich wnioskowania, fajna zabawa
27 maj 21:55