z rownloegloboku ABCD ( to ten rysunek) wysokosc DE ma dlugosc 24 cm , a sinus kata EDF jest
rowny 12/13 . Wiedzac ze pole trojkata DEF wynosi 1728/13 cm2 , oblicz a) dlugosc DF
rownolegloboku b) dlugosci bokow i pole rownolegloboku ABCD (dfc i ard to kąty proste)
punkt a zrobiłem ze wzoru 1/2 * a * b * sin a
niestety punktu b nie moge zrobic. Pomożecie?
|∡GDF|=|∡CFD|=90o −−− jako kąty naprzemianległe
to |∡BAD|=α
| 12 | 12k | |||
sinα= | = | to |DE|=12k=24 ⇒ k=2 | ||
| 13 | 13k |
| 24 | 12 | |||
b) z ΔAED: | = | ⇒|AD|=26, to |CD|=12*26=13 | ||
| |AD| | 13 |