granica
mela: Hej

jak obliczyć taką granicę

x→
∞ lim[ (x+2) e
x/x+2 −ex]
27 maj 21:14
Krzysiek: a można czytelniejszy zapis?
27 maj 21:23
mela: (x+2) * ex/x+2 − ex
27 maj 21:45
mela: 
nie umiem tego inaczej zapisać
27 maj 21:45
Godzio:
x * e * (e
x/(x + 2) − 1 − 1) = x * e * (e
−2/(x + 2) − 1) =
| | e−2/(x + 2) − 1 | | 2 | |
= x * e * |
| * (− |
| ) = |
| | | | x + 2 | |
| | e−2/(x + 2) − 1 | | x | |
= |
| * |
| * (−2e) → 1 * 1 * (−2e) = −2e |
| | | | x + 2 | |
27 maj 21:51
mela: dzięki
27 maj 21:59