ekonometria
paatryk: Wytwórnia win szlachetnych zamierza produkować wino musujące „Dziewica”. Litr tego produktu
powinien zawierać co najmniej 12 mg barwnika, 18 mg aromatu i 16 mg substancji smakowej. Wino
powstaje z dwóch rodzajów ekstraktu: krajowego „Kwiat jabłoni” i importowanego „Rasputin”. 1
gram ekstraktu krajowego zawiera 3 mg barwnika, 3 mg aromatu, 1 mg substancji smakowej i
kosztuje 8 groszy, 1 gram ekstraktu importowanego zawiera 1 mg barwnika, 2 mg aromatu, 4 mg
substancji smakowej i kosztuje 12 groszy.
1) W jakich ilościach należy zmieszać ekstrakty, aby koszt wytworzenia wina szlachetnego był
najniższy.
2) Ministerstwo przygotowuje rozporządzenie podnoszące normę aromatu do 20 mg/litr. Przyjmując,
że roczna produkcja wina wyniesie 1000 hl ustalić granicę opłacalności lobbingu prowadzącego
do utrzymania normy aromatu w przyszłym roku.
27 maj 21:09
pigor: .., to mi poodchodzi pod programowanie liniowe i jak już
zechciało się
studiować 
, to w pełni znaczenia tego
słowa
warto "toto" opanować samodzielnie − niestety, albo dać sobie spokój ...
28 maj 00:49
wredulus_pospolitus:
Jest to tak fajne zadanie, że wstydziłbym się go nie rozwiązać, gdybym studiował Twój kierunek.
Pomijając fakt, że niemożność rozwiązania tego zadania (i rozumienia idei) wskazuje na to, że
pomyliłeś kierunki studiów.
28 maj 10:11