matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potrzebuję rady.
potęga:
Jak szybko obliczyć q?
1
q
4
=
81
Uczę się ciągów geometrycznych, wszystko byłoby ok gdyby nie potęgowanie, nie radzę sobie z większymi liczbami. Kurcze, liczenie "na piechotę" raczej się nie sprawdzi na klasówce bo jest zbyt czasochłonne. Jakieś rady?
27 maj 20:41
Lukas:
1
1
q=
lub q=−
9
9
27 maj 20:43
Lukas:
oczywiście to wyżej źle
1
1
q=
lub q=−
3
3
27 maj 20:43
5-latek:
No np wiedzac to ze 3
4
=81 bo 3*3*3*3=81
1
4
√
1
1
wiec q=
4
√
=
=
bo
4
√
1
=1 i
4
√
81
=3 bo 3
4
=81 czyli nasze
81
4
√
81
3
1
1
1
1
q=
ale to nie wszystko takze q=−
bo (−
)
4
=
(bo
3
3
3
81
1
(−1/3)*(−1/3)*(−1/3)*(−1/3)=
81
NP do zapamietania 64=4
3
bo 4*4*4=64 32=2
5
27 maj 20:51