Rozwiąż
Wiola: Proszę o pomoc . ( Po lewej stronie cały ułamek w wartości bezwzględnej)
| | 4x − 5 | |
| |
| | = x+1 |x|= a⇔ x=a lub x= −a |
| | x − 1 | |
27 maj 20:41
xD: | 4(x−1)−1(x−1) |= | −1(x−1) +4 | narysuj wykres tej funkcji potem narysuj funkcje
x+1 powinno wyjsc
27 maj 21:08
JL: A po co ?
27 maj 21:11
JL: Rób tak jak napisałeś
27 maj 21:15
JL: xD nie pisz głupot
27 maj 21:22
Wiola: Byłabym bardzo wdzięczna jakbyś trochę więcej zrobiła tego zadania. Mam kilka przykładów i
chciałabym się wzorować i robić na tym.
27 maj 21:24
Wiola: Dzięki
27 maj 21:42
5-latek: A co to za mina
| | a | | |a| | |
Z takiej wlasnosci wartosci bezwzglednej czyli | |
| |= |
| mozemy zapisac nasze |
| | b | | |b| | |
rownanie tak
| |4x−5| | |
| =x+1 zalozenie ze |x−1| nie rowna sie 0 to x niee rowna sie 1 |
| |x−1| | |
Obustronnie mnozymy przez |x−1| i mamy |4x−5|=(x+1)*|x−1|
Teraz bym rozwiazywal to przedzialami
MOze jest inny szybszy sposob
27 maj 21:51
pigor: ..., np. tak : dane równanie ma sens ⇔ x−1≠0 x+1 ⇔
x≠1 i z definicji
modułu (w .bezwzględnej) liczby ma rozwiązanie ⇔ x+1 ≥0 ⇔
x≥−1 liczby
więc rozwiązań możemy szukać w zbiorze (*)
Dr=[−1;1) U (1;+∞) i tak :
| | 4x−5 | | |4x−5| | |
| |
| |= x+1 ⇔ |
| = x+1 /*|x−1| ⇔ |4x−5|= (x+1)|x−1| ⇔ |
| | x−1 | | |x−1| | |
⇔ (x+1)(x−1)= −4x+5 v (x+1)(x−1)= 4x−5 ⇔ x
2+4x−6=0 v x
2−4x+4=0 ⇔
⇔ x
2+4x+4−10=0 v (x−2)
2=0 ⇔ (x−2)
2=10 v x−2=0 ⇔
⇔ |x−2|=
√10 v
x=2 ∊
Dr ⇒ x−2=−
√10 v x−2=
√10 ⇔
⇔ x=2−
√10 ∉
Dr v
x=2+√10 ∊
Dr, więc
x∊{2,2+√10} − szukany
zbiór rozwiązań danego równania . ...
28 maj 01:22